2020 yılında tüm dünyayı ve ülkemizi de etkisi altına alan koronavirüs salgını ile birlikte kapanma kısıtlamalarıyla online alışverişe olan talep arttığı gözlenmektedir. Çoğu kişi ve işletmeler için yeni fırsatlar doğurmaktadır. E-ticaret sektörü günden güne gelişim gösterek sektörün dinamik ağını genişlemiştir. Ve yeni fırsat olarak gören çoğu kişi ilgilisini çeken yöntemlerin başını Dropshipping gelmektedir. Bu yazımızda Dropshipping Nedir? ve Dropshipping Nasıl yapılır? üzerinde duracağız.
E-ticaret şirketlerinin ürün satışında kullandığı yöntemlerden biri olan dropshipping, özellikle düşük sermayesi olan veya e-ticarete yeni girmiş olan girişimciler tarafından sıklıkla kullanılmaktadır.
Dropshipping Nedir?
Dropshipping iş modeli dilimizde karşılığı stoksuz satış olarak ifade edilmektedir. Daha açık yanıtlamak gerekirse firma, ürün stoklarını tutmak tutmak yerine, site üzerinden gelen siparişleri tedarikçi firmaya yönlendirir ve tedarikçinin deposu üzerinden stokları tutmadan müşterisine ulaşmasını sağlayan e-ticaret satış yönetimidir.
Tüketicilerin herhangi bir e-ticaret sitesine girdiklerinde farklı ürünleri görebilir ve bu ürünleri satın alabilmektedir. Ancak bu işin arka planındaki olan satıcı, gelen siparişleri anlaşmalı olduğu ve ürünlerini listelediği tedarikçi firmaya yönlendirir ve tedarikçi firma da satıcının adına ürüne tüketiciye gönderilmesini sağlamaktadır. Bu işlem XML entegrasyonu ile yapılarak uygulanmaktadır. XML entegrasyonu ‘nda tedarikçi firma, satılmak için listelenecek ürünlerin fotoğraf, açıklama, stok ve fiyat bilgilerini bayilerine gönderir.
Dropshipping nasıl yapılır?
Dropshipping nasıl yapıldığına gelirsek mevcut sanal mağazanız ile hedeflediğiniz kitleye ulaşarak ürün siparişi alınması şeklinde olmaktadır. Yani Dropshipping tam anlamıyla müşteri çevrimiçi mağazanızdan beğendiği ürünü satın alıyor. Siz de siparişi ve müşterinizin teslimat bilgilerini toptancı ara tedarikçinize iletiyorsunuz. Tedarikçinizde sizin adınıza ürünü paketlemesini yaparak müşterinize ulaşmasını sağlamaktadır.
Dropshipping aşamalarından anlaşacağı gibi iş modeli her ne kadar kolay görünse de; satış kar oranlılık, maliyet, iade vb. noktalarda dikkatli olmak gerekmektedir. Dropshipping işine atılmadan önce pazarın dinamiklerinin iyice araştırılmalı ve aklınızda takılan sorulara yanıtlamalısınız.
Bunların başında ilk olarak güvenilir bir tedarikçi bulmanız gerekir ki; tahmini gelir, masraf ve vergiler satış için aracılık hizmet bedelleri bunları da hesaplamanız gerekir. Bunun yanı sıra müşterilerinize ulaşmak için doğru stratejiler geliştirmeniz gerek. Bununla da bitmiyor e-ticaret siteniz de satışlarda başarılı olmak için SEO üzerine verimli çalışmalar yapmalısınız. Sosyal medya aktif ve müşteri deneyimine büyük önem taşımaktadır. Firma olarak sosyal medya ve Seo hizmetleri için Moon Bilişim firması ile çalışmaktayız.
Dropshipping Avantajları & Dezavantajları
Dropshipping yapan firmaların dükkan ya da depo ihtiyaçları bulunmamaktadır. Depo ihtiyacı olmadığı gibi depo ve stok yönetimi gibi zorlayıcı işlemlerle ilgilenmek zorunda kalmazlar. Aynı zamanda bu ağır olan yükün maliyetini önemli bir şekilde düşürmektedir. Stok yönetimi olmadığı için ilgili departmana herhangi bir yönetici ve eleman almasına gerek kalmaz.
Farklı tedarikçilerden farklı ürünler XML entegrasyonu ile temin edilerek sanal mağaza üzerinden geniş çaplı ürün kategorisine yer verilebilir. Ürün çeşitliliğinin artmasıyla daha geniş hedef kitlelere ulaşılması mümkün kılmaktadır.
Depo ve stok sorunu olmadığından müşterilerine gönderilen siparişlerde ürün paketleme işlemlerinin olmaması stoksuz satış ekstra maliyeti düşürmektedir.
Ürün paketleme işlemleri ve ürünün kargolanması da tedarikçi firma tarafından yapıldığı için, stoksuz satış yapan e-ticaret firması kargo firmalarıyla bir anlaşma yapmak zorunda kalmamaktadır.
Maliyetleri düşürmenin güzel olmasına karşın her sistemde olduğu gibi Dropshipping iş modelinde sıkıntılar ve dezavantajları olmaktadır.
Bunların başlıcıları şunlardır;
XML entegarasyonu ile çektiğiniz ürünleri sattığınız ürünler hakkında bilgi sahibi olmayabilirsiniz. Müşterileriniz size destek konusunda bilgi istediğinde yetersiz kalabilirsiniz. Ancak satış öncesi ve sonrası teknik destek sağlamanız çok önemlidir.
Tüketiciler, ürünleri sizin üzerinden satın aldıklarında herhangi bir sorunla karşılaştıklarında ilk olarak sizinle iletişime geçeceklerdir. Bu sebeple tedarikçinizin yapacağı hatalı gönderimler size yansıyacaktır.
Siparişlerinizi tedarikçiniz yapıyor oluşu, sizi sorumluluklarınızdan kurtmayacaktır. Kargo takibini tedarikçiniz yerine sizin yapmanız gerekiyor. Kargo kayıplarının sorunları ile baş etmek zorunda olabilirsiniz.
Tedarikçi firmanın stok yönetimini de takip etmeniz bir hayli önemlidir. Çünkü bu firmalar başka e-ticaret firmaları ile de çalışabilirler ve ilgili ürünler stoklarında tükenebilir. Tedarikçi firmanızın stok yönetimini doğru yapmaması ve stoğu biten ürünleri güncellememesi, e-ticaret siteniz üzerinde stoğu bulunmayan ürünleri satmanıza neden olabilir. Bu da tüketicileri bir hayli mutsuz edecektir ve para iadesi gibi işlemlerle ilgilenmek zorunda kalabilirsiniz.
Tedarikçi firmalardan ürün bilgilerini çekerken de dikkat etmek gerekebilir. Tedarikçi firma ürünle ilgili eksik ya da yanlış bilgiler girmiş olabilir. Bu durumda da tüketicileri yanlış bilgilendirebilirsiniz. Bu sebeple de bilgilerini çektiğiniz ürünlerin açıklamalarını kontrol etmeli ve siteniz üzerinde bu şekilde ürünleri sergilemelisiniz.
Stoksuz satışlarda / Dropshipping ‘de düşük kar marjlarıyla iş yapma ihtimaliniz bir hayli yüksek olacaktır. Birçok firma bu şekilde iş yaptığı için, satışlarını artırmak için ürünler üzerine çok az kar koyarak satış yapmaya çalışıyor. Rekabetin bir hayli yüksek olması da düşük kar marjlarına neden olacaktır. Bu düşük marjlar uzun vadede karlılığınızı artırmanızı engelleyebilir.
Banka veya ödeme sistemlerinin de işlem başına bir komisyon keseceğini de hesaba katmanız gerekmektedir. Bu kesintileri düşünmeden fiyatlar belirlemek, elinizdeki kar marjının daha da azalmasına neden olabilir.